Foto: Gabriel Djärf/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Ny hemmaklippa för Jönköpingsklättrare

Uppdaterad
Publicerad

En bergvägg vid Vattenledningsparken i Jönköping som används som klättervägg för Jönköpings klätterklubb ska bli mer tillgänglig och säkrare. I ett samarbete mellan kommunen och klubben ska den få fler att ut och uppleva naturen.

– Vi i Jönköpings klätterklubb och klättrare överhuvudtaget i Jönköping är väldigt glada över att kommunen visar den här typen av välvilja att supporta klättring i stadsnära områden, säger Henric Wahlgren, ordförande i Jönköpings klätterklubb.

Bergväggen ligger nedanför Vattenledningsparken på höjderna väster om Jönköpings centrum. Redan idag finns säkringsbultar fastsatta i bergväggen, men de är gamla och klubben vill göra väggen ännu säkrare att klättra på.

Kommunen planerar också att röja upp i skogsområdet nedanför bergväggen och placera dit bänkar så att det blir mer lättillgängligt.

Även för allmänheten

Dessutom ska det finnas vägvisning till platsen och en informationsskylt om djur- och växtlivet i området.

– Vår uppgift är ju att röja och göra det mer synligt, sen tar klätterklubben över här, menar Lisa Bergström,  friluftsstrateg i Jönköpings kommun.

Vad tjänar kommunen på det här?

– Vi vill ju att fler ska kunna komma ute i i naturen. Det är ett av våra uppdrag att se till att folk hittar ut i naturen och att se till att fler som kanske inte har varit ut så mycket kommer ut i naturen.

Jönköpings klätterklubb håller till i lokal vid Racketcentrum och har två klippor ute i naturen att klättra i – en vid Tolarp, nära Järstorp och den vid Vattenledningsparken.

Säkerhet vid klättring

I samarbetet med kommunen har parterna avtalat olika ansvarsområden. Kommunen står för tillgänglighet och klubben för säkerhet vid klättring.

– Att samarbeta med föreningar i Jönköping är viktigt för att vi ska kunna utveckla all fritidsverksamhet i vår kommun, menar Lisa Bergström, friluftsstrateg i Jönköpings kommun.

Kan det här betyda något för klättersporten i Jönköping?

– Det tror jag absolut. Vår lokal vid Racketcentrum är ganska liten och de två  centrumnära klippor. Men båda är ganska eftersatta när det kommer till säkerheten när det gäller bultarna och toppankare. Nu har vi som klubb avtalat med kommunen att vi har fått lov att tag tag i det, säger Henric Wahlgren, ordförande i Jönköpings klätterklubb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer