Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Ny lag ska minska antalet plastkassar

Uppdaterad
Publicerad

Kring årsskiftet är det många nya lagar som träder i kraft. Det handlar om allt från att företag ska förklara hur de jobbar för mänskliga rättigheter till att det blir billigare att laga sina skor. En annan lag har syftet att minska användandet av plastkassar.

En lagförändring som kan ge tydliga förändringar för konsumenternas plånbok är momssänkningen vid reparationer och lagningar. Från årsskiftet kommer momsen på lagning av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne minska från 25 till 12 procent.

– Det låter jättebra tycker jag, man kanske inte köper nytt lika ofta, säger Catrina Artursson som redan idag lagar mycket själv.

Tror du att du skulle dra nytta av detta?

– Ja, nu när jag man vet om det så tror jag det. Så skulle det dyka upp någonting så visst att man har det i åtanke.

Lättare bli kvitt skulder

De nya lagarna berör också människor som varit i skuld under en lång tid och som tidigare haft litet eller inget hopp om att någonsin bli skuldfria, så kallade evighetsgäldenärer. Skuldsaneringen för dessa personer ska nämligen bli lättare.

Dessutom blir det en ökning i kassan för de personer som lever på försörjninsstöd. Redan idag finns en riksnorm för för en del av de kostnader som ingår i stöder. Riksnormen som täcker bland annat kostnader för livsmedel, kläder och telefon kommer att höjas med en procent.

Miljön i fokus

Hållbarhet står i fokus i flera lagar. För större företag införs krav på att redovia hur arbetet för miljö, mänskliga rättigheter och mot korruption ser ut. Syftet är en ökad öppenhet med större möjligheter för jämförelser.

Mer påtagligt för konsumenterna blir lagen med mål om minskad användning av platbärkassar.

–Jag tycker det är bra, det är bra för miljön, säger Annika Büser-Lövgren men erkänner också att hon själv ofta använder just plastpåsar.

Lagen gör också butiker skyldiga att informera om kassarnas miljöpåverkan och fördelarna med att minska användingen. Dessutom ska butikerna dokumentera antalet inköpta plastbärkassar. Målet till 2025 är att varje svensk inte ska använda mer än 40 plastbärkassar om året.

Tror du att du skulle klara dig på 40 kassar om året?

–Svårt, inte säker. Men jag kan försöka, säger Annika Büser-Lövgren.

Utbildning för anställning

De som jobbar inom äldreomsorgen, hälso- eller sjukvården kommer kunna ta del av ett nytt statligt bidrag som ger möjlighet till utbildning inom respektive område på gymnasial nivå. Satsningen riktar sig till personer med tidsbegränsad anställning, med förhoppningen om att den nya kompetensen ska kunna leda till en tillsvidareanställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.