Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leo föddes sju veckor för tidigt men fick ändå vara i mamma Johannas famn när han föddes. Hör om det nya arbetssättet på förlossningen i Jönköping i klippet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ny metod i Region Jönköpings län undviker separation mellan barn och föräldrar på förlossningen

Publicerad

Bebisar som är för tidigt födda ska så långt det är möjligt vara kvar på förlossningen hos sin mamma istället för att köras iväg till neonatalavdelningen. Region Jönköpings län prövar nu en ny metod för att undvika separation mellan mamman och det nyfödda barnet.

Metoden som kallas för ”nollseparation” används i flera regioner i Sverige sedan tidigare. Om en nyfödd behöver extra stöd efter födseln ska personal från neonatalavdelningen så långt det är möjligt komma till förlossningsavdelningen istället för att barnet körs iväg till neonatalavdelningen och därmed separeras från sin mamma. I nuläget används arbetssättet för barn som är födda vecka 33 och framåt.

– Det vi som neonatalpersonal kan göra inne på förlossningen är bland annat att övervaka andningen och ge syrgas om det behövs, och se till att barnet håller värmen, säger Emil Andersson, barnläkare på neonatalavdelningen på länssjukhuset Ryhov.

Både Region Kalmar och Region Kronoberg finns bland de regioner som också använder metoden nollseparation. I Kronoberg infördes den under hösten 2022.

Övervakning i förlossningsrummen

Hittills har ett tiotal familjer fått hjälp på det här sättet på Ryhov.

Att neonatalpersonalen ska komma till de för tidigt födda istället för tvärtom låter lite självklart. Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Ett skäl till att det dragit ut på tiden är att vi först nu har fått övervakning i alla förlossningsrum vilket ger oss bättre förutsättningar för att göra det här på ett säkert sätt, säger Emil Andersson.

I klippet ovan: möt en av de föräldrar som fått hjälp av det nya arbetssättet på förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.