Jane Ydman utses till ny regiondirektör. Foto: Johan W Avby/ Region Jönköpings län

Anställning av ny regiondirektör väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Jane Ydman får uppdraget som ny regiondirektör. Sättet hon har fått jobbet på ifrågasätts nu av Moderaterna och Vänsterpartiet.​

Under tisdagen meddelades att regionstyrelsen har utsett nuvarande ekonomidirektören Jane Ydman till ny regiondirektör för Region Jönköpings län. Hon tillträder den 1 mars och efterträder Agneta Jansmyr som haft posten i elva år. Jane Ydman har tidigare varit ekonomidirektör i regionen och varit tillförordnad regiondirektör sedan i somras.

– Vi är glada över att välkomna Jane Ydman som ny regiondirektör. Jane har skött uppdraget som tillförordnad regiondirektör på ett mycket bra sätt och hon har ett stort förtroende både inom och utanför Region Jönköpings län, säger Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande.

Utan konkurrens

Men anställningsförfarandet har väckt kritik hos Moderaterna och Vänsterpartiet.​ I ett gemensamt pressmeddelande skriver partierna att de är kritiska till att den styrande koalitionen har valt att direktrekrytera en medarbetare till rollen som regiondirektör utan konkurrens. Både Moderaterna och Vänsterpartiet anser att det bästa är om tjänsten tillsätts i öppen konkurrens.

Förstår kritiken 

Regionstyrelsens ordförande, Mia Frisk säger att hon förstår kritiken men säger samtidigt att varit i en annorlunda situation.  

– När man rekryterar så ska tjänsten utlysas, men vi har varit i en annorlunda situation där vi haft en regiondirektör som varit på posten i sex månader och det har fungerat bra. Skulle tjänsten utlysas så skulle kanske rekryteringsprocessen ta ett år och det är kanske inte bra för verksamheten, därför gjorde vi så här, säger Mia Frisk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.