Daniel Axelsson, överläkare på kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov menar att den nya undersökningsmetoden kommer att göra att man upptäcker fler fall av havandeskapsförgiftning i ett tidigt skede. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny screening ska minska risken för havandeskapsförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad inför Region Jönköping en ny undersökning som ska göra det enklare att identifiera de kvinnor som löper stor risk att drabbas av havandeskapsförgiftning under sin graviditet. Med ett enkelt ultraljud av blodkärlen till livmodern tror man att sjukdomen kommer att minska med 75 procent.

Redan idag görs tester för att se vilka som riskerar att drabbas. Det handlar om vikt, blodtryck, tidigare sjukdomar och om någon i släkten eller kvinnan själv haft havandeskapsförgiftning tidigare.

– Med den nya screeningen kommer vi enklare att kunna se vilka som riskerar att drabbas och vi kan då sätta in medicin i förebyggande syfte, säger Daniel Axelsson, överläkare på kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov.

Den nya screeningen, som kommer erbjudas alla gravida i graviditetsvecka 13, innebär att man gör ett ultraljud av blodkärlen till livmodern. Tillsammans med övriga faktorer kommer fler riskgraviditeter kunna upptäckas.

Sjukdomen – ett stort problem

Havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi som det heter, drabbar ungefär tre procent av alla gravida.

– Havandeskapsförgiftning är ett jätteallvarligt problem i världen och det är många kvinnor som dör varje år av detta. Även i Sverige drabbas kvinnor av allvarliga skador, bland annat inre blödningar, säger Daniel Axelsson.

Sjukdomen, som drabbar kvinnan, kan i dagsläget inte botas på något annat sätt än förlossning, vilket innebär risk för framtida komplikationer och långa vårdtider för barnen, som föds innan de är färdigutvecklade.

Region Jönköpings län blir den andra regionen i landet att införa den nya undersökningsmetoden. Undersökningen görs även i Region Östergötland sedan tre år tillbaka.

Johanna Björk drabbades av havandeskapsförgiftning under sin graviditet, se klipp nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Björk drabbades av havandeskapsförgiftning då hon var gravid. Hon välkomnar nya undersökningsmetoder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer