Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Ekberg, sjuksköterska på den nya sprututbytesmottagningen i Värnamo, berätta om att ge rena sprutor till narkomaner. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ny sprututbytesmottagning i Värnamo – kan vara en väg ur missbruket

Uppdaterad
Publicerad

När narkomaner nu erbjuds rena sprutor på Värnamo sjukhus är syftet att minska smittspridningen av dödliga sjukdomar som hepatit och hiv. I bästa fall kan det också leda till att narkomaner får en kontakt med vården som leder till drogfrihet.

Jönköping var tidigt ute nationellt med en sprututbytesmottagning 2016. Totalt är 360 personer inskrivna där och det senaste halvåret har 130 missbrukare kommit regelbundet för att byta använda sprutor mot rena sprutor.

– De flesta är män, medelåldern är runt 40 år och den vanligaste drogen är amfetamin. För många blir detta ett möte med vården där de även känner sig sedda och kan få vård för sår och annat, säger Maria Palmérus, verksamhetschef infektionskliniken.

Mottagning även i Nässjö

En del av de som regelbundet kommer till mottagningen i Jönköping är från Värnamo. Det är ett av skälen till att regionen idag öppnade en spututbytesmottagning även i Värnamo. Senare i höst öppnar också en mottagning i Nässjö.

I Jönköping är mottagningen öppen tre dagar i veckan. I Värnamo kommer mottagningen att börja med öppet en dag i veckan.

I klippet berättar Hanna Ekberg, sjuksköterska, om när sprututbytesmottagningen inneburit en väg ut ur missbruket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.