Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regelbunden yoga är kanon för hjärnans förmåga att bibehålla minne och koncentrationsförmåga i högre ålder. I klippet berättar Peter Blomstrand varför. Foto: Anton Johansson/SVT

Ny studie: Yoga för äldre kan minska risken för demens

Publicerad

Risken att drabbas av kognitiva nedsättningar, som minne och koncentrationsförmåga, på ålderns höst kan minska betydligt om du ägnar dig åt regelbunden yoga. Det visar en färsk studie från Jönköping University.

Kognitiv förmåga, eller funktionerna i hjärnan som bland annat hjälper dig att fokusera på en uppgift eller minnas saker, påverkas på olika sätt av fysisk aktivitet.

– Forskningsresultaten har varit motstridiga på området, det har vi försökt göra något åt i vår studie, säger biträdande professorn och överläkaren Peter Blomstrand.

I studien har resultat från 300 andra studier sammanställts. Resultaten visar att det bästa sättet att bromsa försämringen av bland annat korttidsminnet och att bromsa demenssymptom är att göra olika sorters yoga.

I klippet berättar Peter Blomstrand om studiens resultat och vad som är viktigt att tänka på när man som äldre ska bygga ett träningsschema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.