Anna J Henningsson som är medicinsk chef berättar om en ny typ av test för covid-19. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Ny typ av test för covid-19 inleds på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer en typ av test för covid-19 genomföras på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Syftet är att ta reda på om patienter utvecklar antikroppar.

Laboratoriemedicin på Ryhov, som analyserar alla covid-19 tester från länet, har hittills analyserat över 3 500 tester. Och för varje vecka ökar antalet tester som genomförs för covid-19.

– Vi har sett att antalet tester successivt ökat. Senaste veckan var vi uppe i ungefär 120 prover per dag, av de är ungefär 20 procent positiva. När vi började analysera var det bara några få procent som var positiva, säger Anna J Henningsson, medicinsk chef för mikrobiologi på Ryhov.

Corona Jönköping

Ny typ av test

I maj räknar Laboratoriemedicin på Ryhov att kunna starta en ny typ av test av covid-19. Syftet är att ta reda på om patienter utvecklar antikroppar.

– Den nya typen av test som kommer handlar om att påvisa om man haft infektionen eller inte, det gör man genom att analysera antikroppar. Det vi framför allt vill veta är om man blir immun efter en genomgången infektion.

Immunitet

Det finns i dagsläget data som tyder på det, men vi vet inte exakt i vilken utsträckning, eller hur lång tid man blir immun. Det skulle vi kunna påvisa med denna nya typen av test.

Sedan är det av allmänt intresse att veta hur stor del av befolkningen som haft den här infektionen, säger Anna J Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet