I klippet berättar integrationspedadog Aram Al-Khalidi om hur utbildningen går till. Foto: Emma Johansson/SVT

Så ska fler få hjälp att komma in i svenska samhället

Publicerad

Det har varit svårt för utrikesfödda att förstå sina rättigheter och skyldigheter när informationen har getts på svenska. Det anser Mullsjö kommun som satsar på en etableringsskola på deltagarnas modersmål.

Mullsjö kommun har fått 616 000 kronor från Samordningsförbundet södra Vätterbygden för att satsa på bättre integration. En viktig del i arbetet har varit att informera på deltagarnas modersmål så att de verkligen förstår.

– Fel information kan komma fram när man inte kan språket. Men nu får de all information på rätt sätt och utbildningen handlar om att ge vägledning om det svenska samhället och arbetsmarknaden, säger integrationspedagogen Aram Al-Khalidi.

En grupp på max fyra personer undervisas två dagar i veckan i åtta veckor och sedan är det dags för nästa grupp med ett annat modersmål. Efter utbildningen väntar en coachning ut mot arbete.

Lär om samhället

Satsningen kommer att pågå under två års tid. Bland annat får deltagarna lära sig om allemansrätten, sjukvård, jämställdhet och hur myndigheter fungerar.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vara här. Jag vill lära mig mer om det svenska samhället, säger deltagaren Farzane Afshar.

Farzane Afshar är en av deltagarna i etableringsskolan. Foto: Emma Johansson/SVT

 En längre intervju med henne ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.