Foto: TT

Ny verksamhet för våldsutsatta kvinnor i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under våren startar den nya verksamheten som är till för kvinnor eller tjejer som tidigare befunnit sig i en våldsutsatt situation i sin relation. Mottagningen kommer att ha sitt säte på Ryhovsområdet men är till för kvinnor i hela länet, det rapporterar Jönköpings Posten.

Mottagningen som kommer att heta ATV-motagningen (Alternativ till våld), byggs nu på Ryhovsområdet. Verksamheten är inte avsedd för kvinnor eller tjejer som befinner sig i en akut våldsutsattsituation, utan är till för dem som vill ha hjälp med att gå vidare efter en relation med olika typer av våld inblandat, rapporterar Jönköpings Posten.

– Vi utgår från våld inom nära relationer och ser över möjligheterna att också ta in barn och unga och då kan det bland annat handla om hedersrelaterat våld. Men det senare måste i så fall bli som ett komplement till exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin, säger Annelie Winström på Region Jönköpings län till tidningen.

”Psykiska våldet är värre”

Verksamheten vid namn ATV-mottagningen kommer att arbeta med psykoterapi. SVT har pratat med flera kvinnor som utsatts för våld i relation, de berättar att det psykiska våldet är värre än det fysiska våldet.

– Den fysiska smärtan försvinner men det psykiska sitter kvar, sa en kvinna SVT kallar Leila, som berättade om hennes våldsutsatta situation i början av mars detta år.

Leila önskade att bli slagen i sin dåvarande relation istället för att utsättas psykiskt. Hör hela hennes berättelse i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.