Foto: Tobias MarbeniusVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nya bränder i skog och mark

Publicerad

Fem av sju bränder är släckta men det brinner fortfarande på två ställen i skogen utanför Kvillsfors, öster om Vetlanda. Totalt har det brunnit på uppemot 20 ställen i helgen och flera av bränderna tros ha uppstått i samband med åskoväder.

Räddningstjänsten i Jönköpings län har haft en hektisk helg. Under Nationaldagen brann det på sju ställen i skog och mark. Det handlade bland annat om fyra bränder öster om Vetlanda och räddningsstyrkor från Tranås och Aneby fick rycka ut till en brand vid Linnemålen på andra sidan länsgränsen mot Ydre.

De två bränder som fortfarande är aktiva är inringade och under kontroll, enligt inre befäl på räddningstjänsten på tisdagsmorgonen. Två helikoptrar har vattenbombat elden. De båda bränderna har eldhärjat ett område på uppemot 10 hektar vardera. Området det brinner i är svåråtkomligt.

– Det är eländig terräng, så vi har svårt att få ut både personal och material och det gör att vi inte kan vara så effektiva som vi vill, sa Robert Roslund på räddningstjänsten under måndagen.

Det har varit en hård belastning på räddningstjänsten på höglandet, så styrkor från olika delar av länet har fått hjälpa till i släckningsarbetet.

Det är fortfarande torrt i skog och mark och eldningsförbud råder i hela länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer