Vaccinet Nuvaxovid har funnit tillgängligt i Sverige i drygt två månader. Men få doser har getts. Foto: TT

Nya covidvaccinet används flitigast i Region Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Covidvaccinet Nuvaxovid från amerikanska tillverkaren Novavax har varit tillgängligt i Sverige i drygt två månder. Vaccinet har använts sparsamt i de flesta regioner, men Jönköpings län sticker ut markant i statistiken.

Av nästan en och en halv miljon doser som levererats till Sverige av det proteinbaserade Novavax, har hittills endast 5 928 doser delats ut. Och siffror som Life science Sweden publicerar visar att 2 490 av dessa doser, alltså 42 procent, har getts till personer i Region Jönköpings län.

Smittskyddsläkare David Edenvik är förvånad över den stora åtgången i regionen, men vaccinet har distribuerats till samtliga vårdcentraler i Jönköpings län. I många andra regioner erbjuds bara Nuvaxovid på enstaka vaccinationsställen.

– Vi ser fortfarande mRNA-vaccinerna som förstahandsvalet, men i en del fall har man nog aktivt ställt frågan om personen vill ha det ena eller det andra. Jag ser det inte som något problem eftersom Folkhälsomyndigheten ju värderat vaccinen som likvärdiga alternativ, säger han till Life science Sweden.

Det stora flertalet doser som getts i region Jönköpings län har varit dos tre eller fyra.

Regionen som gett näst flest doser av Nuvaxovid i landet är Skåne med 1 188 stycken. Därefter kommer Stockholms län med 520 doser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.