Irinas son Odesseyas är en av dem som deltar i medborgarskapsceremonin. Foto: SVT

Nya medborgare firades i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal nya medborgare firades på nationaldagen under en medborgarskapsceremoni i Gislaveds kommunhus. Irina Semenova var där för att fira att hennes fyraårige son har fått svenskt medborgarskap.
– Vi trivs jättebra i Gislaved, säger hon.

I dag har nationaldagen firats på flera håll i länet. I Gislaved välkomnades nya medborgare till kommunen genom en medborgarskapsceremoni där de inbjuda bjöds på mat, fick ett diplom och en svensk flagga.

”Vi hjälper varandra”

Irina Semenova var på plats i kommunhuset eftersom hennes son Odesseyas, fyra år gammal, har fått svenskt medborgarskap. Familjen kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan och har bosatt sig i Gislaved.

–  Vi trivs mycket bra. Det är en liten stad där alla känner alla och vi hjälper varandra, säger hon.

1.983 nya medborgare

Under förra året fick 242 Gislavedsbor svenskt medborgarskap, enligt siffror från Statistiska centralbyrån som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Totalt var det 1.983 personer som fick svenskt medborgarskap under 2016 i Jönköpings län.

Firas på nationaldagen

Det är tredje året i rad som Gislaved har en medborgarskapsceremoni på nationaldagen.

– Som ny medborgare ska man känna sig välkommen och att man verkligen är en del av det svenska samhället, säger Niclas Palmgren (M), kommunalråd i Gislaveds kommun.

Det var ett 30-tal personer med anhöriga som firade Sveriges nationaldag med medborgarskapsceremonin i kommunhuset i Gislaved.

”Känns tryggt”

Salah Yassine som är 21 år var där för att fira att hans brorsdotter som är ett år gammal, har fått svenskt medborgarskap.

– Det känns jättebra och tryggt, säger han.

Salah hoppas få sitt medborgarskap inom ett år. Han bor i Hestra och trivs bra i kommunen.

– Det är fint och vackert här. Fin natur, säger Salah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nationaldag 2017

Mer i ämnet