Lennart Grann som är engagerad i Vätterns fritidsfiske- och fiskevårdsförbund tycker inte att alla de nya reglerna gällande kräftfisket i Vättern är bra. Foto: Privat/TT

Nya regler för kräftfisket i Vättern överklagas

Uppdaterad
Publicerad

De nya reglerna gällande kräftfisket i Vättern har överklagats av Vätterns fritidsfiske- och fiskevårdsförbund. De tycker bland annat att minimimåttet för kräftorna är alldeles för långt.

I början av december kom beskedet att reglerna för kräftfisket i Vättern ska skärpas, något som Lennart Grann i Vätterns fritidsfiske- och fiskevårdsförbund motsätter sig.

– Det är horribelt, det här skulle man tagit tag i för 25 år sedan, säger Lennart Grann som är engagerad i Vätterns fritidsfiske- och fiskevårdsförbund.

Remissförlaget gick inte ut till de kringliggande åtta kommunerna och tiden för beslutet var alldeles för kort för att en kommun skulle hinna hantera det, vilket enligt Grann inte stämmer med EU-direktivet.

Stämmer inte med EU-reglerna

Från och med årsskiftet får kräftfiskarna ta upp max 60 kräftor per fiskare och dygn. Antalet helger som det är tillåtet att fiska kommer också att minska från fem till tre. Dessutom måste de vara minst tio centimeter långa.

– En signalkräfta blir könsmogen vid sju centimeter, vilket innebär att den hinner föröka sig två gånger innan den får fiskas upp, förklarar Lennart Grann.

Enligt honom står det i de EU-gemensamma reglerna att det ska vara en populationsbegränsning, vilket det då inte blir när minimimåttet är tio centimeter.

– EU-direktivet vill ta död på signalkräftan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.