Hör vad lantbrukaren Bertil Johansson tycker om vildsvinsproblemet. Foto: SVT

Nya regler för vildsvinsjakten – jägare oroliga för säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har jägare tvingats ha tillstånd av länsstyrelsen för att få jaga med bildförstärkare och värmesikten, men från och med 15 maj i år kommer detta tillstånd inte längre behövas.

Svenska Jägareförbundet har tagit ställning till regeringens nya regler för vildsvinsjakten och de känner oro över säkerheten.

– Vi är positiva till att använda elektroniska bildförstärkare som förstärker befintliga ljuset i en kikare så att säga. Den nya tekniken då man använder termiska sikten (värmesikten reds anm) har vi varit tveksamma till eftersom det har varit en dödsolycka i Norge, där en person sköt ihjäl en annan jägare i tron om att det var en räv, säger Ola Wälimaa, jurist på Svenska Jägareförbundet.

Säkerheten i första hand

Länsstyrelsen i Jönköping är positiv till att man slipper hanteringen av tillståndsansökningarna men trycker på att det är viktigt med säkerheten.

– Det väldigt viktigt att man har säkerheten på plats, som exempel kan man ha ett fall där ett jaktlag arrenderar mark och sen om en lantbrukare skulle ta dit en annan jägare som samtidigt är ute. Då finns det en risk att man jagar på samma ställe och det skulle kunna vara en säkerhetsrisk, säger Ingemar Sjöberg, handläggare för jaktfrågor på länsstyrelsen i Jönköping.

Lantbrukaren Bertil Johansson menar att stammen som rör sig i länet ökar i antal för varje år.

Se klippet ovan för att höra vad lantbrukaren säger om vildsvinsproblemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.