Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sofia von Malortie hur kommuner och regioner måste arbeta bättre för att hjälpa personer med adhd och autism. Foto: Socialstyrelsen

Nya riktlinjer ställer högre krav på adhd-vården

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på förra året kom nationella riktlinjer för vård till personer med adhd och autism. Det finns i dag för lite kunskap i vårdkedjan och för lång tid innan insatser, enligt Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har märkt att det finns brister i vilken hjälp som personer med adhd och autism får. Och att det skiljer sig mellan regionerna i hur snabbt personer får hjälp och vilken typ av hjälp de får.

– Jag tror att om regioner och kommuner arbetar systematiskt med att förbättra med stöd av våra riktlinjer så kommer fler att få adekvata utredningar och då rätt hjälp och bättre livskvalitet, säger Sofia von Malortie som är gruppledare på enheten för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.

Ser bristande kunskap

Behov av mer kunskap finns både inom regionen och kommunen; exempelvis inom beroendevården och på socialtjänsten. Riksförbundet Attention säger att de dagligen möts av personer som beskriver en bristande vård. Ser mer om det i klippet nedan.

Sofia von Malortie hoppas att regionerna och kommunerna kommer att följa riktlinjerna och inse hur viktigt det arbetet är.

– Man får inte glömma bort att många av de här personerna kan vara en enorm resurs i samhället om de får rätt förutsättningar, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Carlsson som är ordförande för Attention i Jönköping säger att de dagligen kontaktas av personer som upplever en långsam eller bristande vård. Foto: Emma Johansson/SVT

De nya riktlinjerna

Några av rubrikerna i de nya riktlinjerna är:

* Ge tidiga insatser och kontinuerligt stöd – vänta inte på diagnos.

* Gör individanpassade utredningar som pekar framåt (minst en läkare och en psykolog).

* Satsa resurser på både läkemedel och annan behandling. Behoven skiljer sig mycket, och i hälso- och sjukvården behöver ofta flera yrkesgrupper samarbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.