Peter Tudén, vårdenhetschef vid Länssjukhuset Ryhov. Foto: SVT

Ny tillnyktringsenhet ska minska dödligheten i polisens arrest

Uppdaterad
Publicerad

Nu har länets första tillnyktringsenhet öppnat på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. En enhet som ska hjälpa påverkade länsbor som inte kan ta hand om sig själva. Målsättningen är att minska dödligheten i polisens arrester.

De som kommer till vårdavdelningen blir antingen körda hit av polisen eller så söker de hjälp själva. Tillnyktringsenheten på Ryhov är till för alla länsbor som är så påverkade av narkotika eller alkohol att de riskerar att avlida eller få men för livet.

– Det har ju förekommit dödsfall i polisens arrest i regionen och i övriga landet. Därför har man gjort en bedömning att det behövs en tillnyktringsenhet, säger vårdenhetschefen Peter Tudén.

På tillnyktringsenheten får personen vård och medicinsk övervakning av sjuksköterskor från akutvårdsavdelningen och skötare från psykiatriska kliniken. Enligt regionen innebär det en högre medicinsk säkerhet än om personen hade varit i polisarresten.

Stort behov av ny avdelning

Enligt en utredning som regionen gjorde 2015, så blir ungefär 2 500 personer årligen omhändertagna enligt lagen om berusad person. Cirka en tredjedel skulle vara aktuella för tillnyktringsenheten, enligt Peter Tudén.

– Vi har sett att det finns ett stort behov av en egen avdelning för att ta hand om patienter.

Kommer dödstalen minska nu?

– Vår målsättning är att dödstalen i polisens arrest ska minska nu eftersom det finns mycket god kompetens här och att vi övervakar dem hela tiden, säger Peter Tudén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.