Under helgen anordnas Rusen Runt där man i Nydala säljer ut en del av inventarierna. Foto: Privat/Roy Gustafsson

De säljer ut antika möbler i Rusken runt

Publicerad

Under årets upplaga av Rusken runt i Värnamo har Nydala herrgård rensat ur vinden och öppnat dörrarna för loppis. Det är bland annat sjukhussängar från andra världskriget, konst av Pehr Hörberg och gamla skolmöbler som säljs.

Roy Gustafsson, som äger Nydala herrgård tillsammans med Charlotta Lydén, säger att det smarta hade varit att auktionera ut dessa saker i till exempel Stockholm, men han vill göra något annorlunda för att sätta herrgården på kartan.

– Man måste ha några skruvar lösa för att det ska bli något annorlunda. Gör man något udda så är det lättare att lyckas. För att vara en loppis tror jag detta är totalunikt i hela Sverige, säger Roy Gustafsson.

Återinvesteras

Tanken är att inkomsterna från loppisen ska investeras i herrgården, till både reparationer och evengemang.

– Pengarna kommer investeras i herrgården och sen har vi lite andra ambitioner. Till exempel i oktober ska vi ha en föreläsare, Ted Rosvall, bland annat känd från SVT:s Det finns i väggarna, säger Roy Gustafsson.

Det är dock inte bara nydala man kan besöka under Rusen Runt. Runt sjön dukas det upp mat och fika, det visas konst och hantverk och det finns chans att medverka i tävlingar ocn lekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.