Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera olika verksamheter har huserat i herrgårdens lokaler under 2000-talet – bland annat har den fungerat som en fritidsgård. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Nysatsning på Rosenlunds herrgård – detta har hänt

Publicerad

Rosenlunds herrgård i Jönköping har präglats av flera turer under 2000-talet och har fungerat som allt från fritidsgård till centrum för bland annat drive in-vigslar.

Nu har den ”sista pusselbiten” kommit på plats enligt kommunen.

Hör en sammanfattning om vad Rosenlunds herrgård har används för genom tiderna i klippet ovan.

Nyligen kunde Jönköpings kommun berätta om den senaste satsningen på herrgården. Det gamla stallet i mitten av rosariet, som byggdes i början av 1900-talet av vice häradshövdingen Gustaf Lindman, har renoverats till ett café.

– Det har kostat runt 15 miljoner kronor, säger Lynn Carlsson (S) ordf i tekniska nämnden.

Caféet kommer drivas i kommunal regi och är tänkt att vara en förlängning av konferensverksamheten på herrgården. På sommaren kommer allmänheten också kunna besöka det.

– Det är den sista pusselbiten för området, säger Lynn Carlsson.

Genererar sommarjobb

Enligt henne kommer caféet bidra till fler sommarjobb för ungdomar i Jönköpings kommun.

– Tanken är att sommarjobbare och feriearbetare från kommunen ska servera allmänheten på sommaren.

Man ser också en möjlighet att sysselsätta personer inom daglig verksamhet på området och har en dialog med Socialförvaltningen kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.