Foto: SVT

Nytt bakslag för Tasman Metals

Uppdaterad
Publicerad

Bergstaten gav Tasman Metals förlängt tillstånd att borra och undersöka marken vid Norra Kärr. Det överklagades av 17 privatpersoner som nu får rätt i Förvaltningsdomstolen.

Under flera år har det varit en tvist om den planerade gruvbrytningen Norra Kärr, norr om Gränna. När tillståndet att borra och undersöka berggrunden i området gick ut gav Bergstaten företaget förlängt undersökningstillstånd fram till och med sommaren 2017.

Det beslutet överklagades av 17 privatpersoner till Förvaltningsrätten, som nu har gett dem rätt. Tasman Metals har möjlighet att överklaga domen i Förvaltningsrätten.

Tidigare i år återkallades även företagets bearbetningstillstånd i Norra Kärr efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Orsaken var att domstolen ansåg att det inte utretts tillräckligt vilken påverkan kringverksamheten skulle få på naturen i närheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.