Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jönköpings kommun jobbar aktivt för att få fler barn till förskolan. Hör mer i videon. Foto: Pernilla Bursell/SVT

Så vändes Eslahs fördomar om förskolan

Uppdaterad
Publicerad

En desinformationskampanj mot socialtjänsten, där det hävdas att barn med utländsk bakgrund tas ifrån sina familjer, har skapat en hel del oro hos föräldrar. Jönköpings kommun har i samband med detta och den nya skollagen därför under snart två års tid aktivt jobbat med att få fler barn att börja på förskola.

Eslah Alkaldi, som kom till Sverige från Syrien för snart sju år sedan, berättar att det inte alltid varit självklart med förskola.

– Folk sa till exempel att man inte får säga nej till sina barn, att om barnen ramlar och får ett blåmärke så anmäls det direkt. Jag fick också höra att de är elaka mot de som kommer från andra länder, berättar Eslah Alkaldi.

Men hon beskriver att hennes bild förändrades när hon fick kontakt med familjecentralen och fick chans att besöka öppna förskolan. På det sättet fick hon även chans att ställa frågor direkt till socialtjänsten de gånger de var på plats. Eslah säger att hon känner sig tryggare än förut, men också att hon har vänner som inte har samma syn.

Se i klippet när Eslah berättar om sin tidigare syn på socialtjänsten.

Uppsökande verksamhet

Helene Persson och Soha El-Ayneine, som båda jobbar som förskollärare och med uppsökande verksamhet, berättar att de flesta föräldrar de är i kontakt med är positiva till förskolan. De har hittills tio barn, av totalt 30, kvar som är aktuella för direktplacering efter den nya skollagen som kommer i juli 2023 och båda tror att direktkontakt med vårdnadshavare är det som gör skillnad.

I klippen nedan berättar Soha och Helene om arbetet.

– Förskolan är bra för barns språkutveckling. Forskning visar att de barn som gått på förskola har ett rikare språk när de sedan börjar i skolan. På förskolan har de har även möjlighet att träffa andra barn och få prata svenska, säger Soha El-Ayneine.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soha El-Ayneine och Helene Persson, som båda jobbar som förskollärare samtidigt som med uppsökande verksamhet, tycker förskolan är viktig. Foto: Pernilla Bursell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.