Carolina Helmersson, 28 år, har haft sin kolonilott i tre år. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Odling har blivit inne bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler 80- och 90-talister intresserar sig för odling. I Dalviks odlarförening har flera yngre medlemmar ympats in i medlemsstocken de senaste åren.

– Vi har sju, åtta medlemmar i 30-35-års åldern. Sedan har vi en tredjeklass från skolan på Dalvik som också brukar vara här, säger Lisbeth Argus, som är vice ordförande i Dalviks odlarförening.

Föreningen, som ligger i utkanten av Jönköping, har i dag 83 medlemmar och runt 100 odlingslotter på cirka 100 kvadratmeter vardera som arrenderas ut till medlemmarna. Den yngste medlemmen i föreningen är 23 år och den äldsta är 91 år. För 28-åriga Carolina Helmersson är det tredje sommaren med egen odlingslott.

– Jag har alltid varit intresserat av miljö, natur och djur. Det ledde mig in på odling och det har blivit en förlängning av naturintresset, menar Carolina Helmersson.

Tillbaka till naturen

Att så många i hennes ålder har börjat med odling tror hon beror på att 80- och 90-talisterna är upplysta och tar del av mycket information via sociala medier.

– Det här med odling kanske är en önskan att komma närmare naturen, att få skapa och att  få kontroll på vad man äter, säger hon.

Själv är hon också med i föreningen Omställning Jönköping. Föreningen har haft pallkragar nere på Liljeholmen där de har visat upp hur man kan odla i stadsmiljöer.

Hon skulle gärna se fler sådana typer av odlingar i framtiden.

– Tror att det är viktigt när man planerar stadsdelar i framtiden. Att man också planerar in odlingsbäddar så att de som bor där kan få odla mer än vad de har möjlighet till i dag, säger Carolina Helmersson.

Olika generationer

Hon tror också att odlingen bidrar till att överbrygga generationsgränser samtidigt som det ger tillfredsställelsen att odla fram sin egen mat.

Just överbryggandet av generationsgränser är något som Lisbeth Argus har sett i koloniområdet på Dalvik.

– De äldre kan ju mycket som de yngre inte kan och de delar gärna med sig av tips och idéer.

Men hur är det egentligen med konkurrensen. Är det en tävling om vem som har finaste kolonilotten och får fram de finaste morötterna?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Man berömmer och uppmuntrar varandra istället. Det finns ingen prestige här, säger Carolina Helmersson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.