Ett steg närmare ny gruva i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Det blir utökade undersökningar av järnmalm på Taberg. Det är företaget Asera Mining som har fått undersökningstillstånd för att eventuellt bryta malm i den gamla Tabergsgruvan. Men enligt Länsstyrelsen är det fortfarande osäkert om det blir någon gruvbrytning.

Företaget uppskattar att malmen är värd 50 miljarder och har nu fått undersökningstillstånd från Bergsstaten.

– Vi kan i princip inte säga nej även om det är ett Natura 2000-område. Generellt sätt är det nationalparker som vi inte kan bevilja tillstånd i, säger Urban Pettersson, gruvingenjör på Bergsstaten.

Att ta upp malmbrytning i Tabergsgruvan har stött på hårt motstånd i samhället. Flera instanser har haft invändningar eftersom berget är klassat som ett natura 2000 område och det finns gott om olika unika växter. Förutom växter övervintra sex olika fladdermusarter i gruvan. Men trots djur och växtliv blir det nu ändå eventuell brytning av järnmalm.

Bergsstaten menar att det visserligen finns naturintressen att ta hänsyn till, men att det ändå är motiverat att ge tillstånd till undersökningar. Det finns dock speciella regler att ta hänsyn till vid provbrytning i området och arbetet får inte strida mot föreskrifter för naturreservat.

Inte automatisk provborrning

– Det här betyder inte att det automatiskt blir provborrningar i området, gruvföretaget måste först komma överens med markägarna, påpekar Urban Pettersson.

Tillståndet innebär att Asera Mining kan undersöka till fots eller med magnetiska mätningar och att de har ensamrätt till området för att bedöma malmtillgången. Skulle de behöva bryta eller borra krävs överenskommelse med markägare och en arbetsplan, som även länsstyrelsen ska yttra sig över.

Det finns dock tillfällen då gruvföretag ändå kan få tillstånd till borrning eller brytning direkt av Bergsstaten och i det läget kan markägarna köras över.

– Det är ovanligt, men det förekommer om vi tycker att det verkligen är motiverat, säger Urban Pettersson.

Länsstyrelsen tveksam till dispens

Tanken är att undersöka berget under jord och ståutanför reservatet och borra in vertikalt för att inte inkräkta på området. Menpå Länsstyrelsen menar de att reservatsreglerna också gäller under jord.

– Vår bedömning i nuläget är att i nulägetatt reservatsgränsen gäller även ner i marken, vilket gör att även om deförsöker komma under berget så krävs det dispens från reservatsföreskrifterna,säger Charlotta Urberg, naturvårdshandläggarepå Länsstyrelsen i Jönköping.

Men Charlotta Urberg är idag tveksam tillatt det blir någon brytning alls.

– Just i nuläget ser jag det svårt att geen dispens, men vi får pröva frågan, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.