Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Ökade angrepp på tallskog i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Den röda tallstekeln som angriper tallskog trivs i värmen. Enligt Skogsstyrelsen har den nu hittats på flera platser, bland annat i Småland.

Både skogsägare själva, men också skogskonsulenter vid Skogsstyrelsen har hittat angriparen som gynnas av värmen.

– Att rapporterna kommer så tätt nu och från så många olika områden tyder på att det är ett större angrepp i södra Sverige. Jag är inte förvånad eftersom det varma vädret är idealiskt för röda tallstekeln, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Ha koll på skogen”

Det handlar alltså om flera olika platser i Småland, Hökensås i Västergötland, men också i Värmland och Dalsland. Just nu är tallstekeln i larvstadiet och äter de äldre barren på tallen. Träden överlever men blir efter flera års angrepp glesa.

Och eftersom tillväxten minskar blir det större risk att tallarna angrips även av andra skadedjur.

Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare att ha koll på sin skog.

– Bästa skyddsåtgärden är att ta hand om vinterns färska vindfällen och snöbrott av tall och transportera virket till industrin så fort som möjligt, allra senast 1 juli. Är det små mängder går det att fräsa av skorpbarken så snart som möjligt, då hackas märgborrarna sönder, säger Gunnar Isacsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.