Ökat intresse för försvaret – fler hör av sig till Ing 2 i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade regeringen att försvarsanslagen ska höjas. Sedan ett par veckor har regementet i Eksjö märkt av en ökad efterfrågan av officerare som vill återvända. Anledningen till ökningen tros vara det förändrade världsläget

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har intresset för försvaret ökat. På Göta ingenjörregemente Ing 2 har man fått flera förfrågningar de senaste veckorna.

– Det är officerare som valt att sluta som är intresserade av återanställning som har hört av sig, sedan är det andra som hört av sig som frågat om man kan komma in och stötta försvarsmakten genom att jobba i Eksjö, säger Ann-Charlotte Ekman Hellman som är personalchef på Göta ingenjörsregemente Ing 2.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Brist på officerare

I dag kom regeringen med beskedet att två procent av BNP, bruttonationalprodukten, ska gå till försvaret. I och med satsningen kommer fler unga kunna göra värnplikten. Men för att regementet i Eksjö ska kunna växa och bli större behövs fler åtgärder.

– Vi har idag brist på majorer och kaptener i 40-årsåldern. För att vi ska kunna växa, så måste vi få in fler officerare som i sin tur utbildar värnpliktiga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet