Att inte sopa bort all snö på bileb kan leda till dryga böter menar trafikpolisen Christer Sandberg Foto: TT/SVT

Olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när du kör

Uppdaterad
Publicerad

Nu faller snön till mångas stora glädje. Men att låta den ligga kvar på biltaket när du åker är olagligt, dessutom kan det få stora konsekvenser.

– Snö på taket räknas som last. Det vet ju alla som har snö på taket att det är flyktigt och kan falla ner på rutan, så det är olagligt, säger Christer Sandberg som är trafikpolis i Jönköping.

Kan orsakar trafikolycka

Om polisen stoppar dig får du böta 1 500 kr och det kan även påverka körkortet. Men även om man inte blir stoppad så kan snön på biltaket få stora konsekvenser.

– Du kan ju orsaka en trafikolycka om snön som ligger på taket åker ner över bilrutan. Du måste ha fokus hela tiden när du kör bil men det går ju inte då. Konsekvensen kan ju bli att du förstör ditt eller någon annans liv, säger han.

Vårdslöshet i trafik

Något som det även slarvas mycket med under vinterhalvåret enligt Christer Sandberg är att skrapa rent rutorna.

– Då trappar man upp det ytterligare för då handlar det om vårdslöshet i trafik. Då blir det dagsböter och körkortet kommer att påverkas, säger han.

Hur ser du på att många slarvar?

-Det är allvarligt, i synnerhet om man inte rengjort rutan. Det kan ju vara ett litet barn som hoppar ut och du ser inte det på grund av att du varit så lat att du inte skrapat rutan ordentligt, säger Christer Sandberg.

Just nu finns inga riktade insatser hos polisen för att få fler att ta bort snön från taket. Men däremot kommer trafikpoliserna var extra uppmärksamma framöver.

-Ser vi en bil där rutan inte är skrapad eller om någon har snö på taket så kommer vi att stoppa dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.