Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olena Domkina flydde med sina barn när kärnvapenhotet blev större. – Allt annat hade vi kunnat klara, men inte kärnvapen. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Olena: ”Värst är det för alla som är kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Olena Domkina befinner sig sedan vecka tillbaka i trygghet i Jönköping. Tillsammans med sina tre barn och en hund flydde de från krigets Kiev. Hennes man är kvar och strider nu mot ryssarna. 

Hon har nära till tårarna, men kan ändå lugnt och detaljerat beskriva sin och familjens situation. Hur de inte längre har koll på vilken veckodag det är eller dagens datum; för dem är det dag 15, dag 16 sedan kriget startade.

Hon beskriver hur barnen protesterar när det talas om att de ska börja skolan i Sverige; de tror och hoppas kunna åka hem om en vecka eller två.

Hon växlar mellan att berätta om krigets fasor och tacksamheten över att vara i Sverige och det bemötande hon fått här.

– När man kommer till ett annat land pratas det ofta om kulturchock. Det upplever inte jag. Ni lever samma slags liv som jag har gjort. Och ni gillar hundar, säger hon.

I klippet ovan kan du se mer om Olenas tankar om kriget och Sverige.

Kärnvapenhotet

Olena Domkina undervisar i engelska vid universitet i Kiev. När kriget startade kontaktade hon själv utländska medier för att berätta hur det var. Då, i början fanns ingen tanke på att fly.

– Absolut inte. För tio dagar sedan hade jag aldrig, aldrig, aldrig trott att jag skulle fly till Sverige. 

Men när Tjernobyl togs över av ryssarna och det började pratas om kärnvapen så kände hon att hon behövde skydda sina barn.

– Allt annat kan vi klara, men inte kärnvapen. Jag var barn när Tjernobylkatastrofen inträffade, och vi fick lära oss mycket om strålning i skolan. Det gav mig kraft att fly.

Mannen kvar i kriget

Sin man har hon inte träffat sedan krigets första dag.

– Han är advokat, men anmälde sig som frivillig redan ett par veckor innan kriget startade för att vara med och bygga upp ett försvar. På krigets första dag blev han inkallad och han har inte varit hemma sedan dess.

I klippet nedan berättar Olena hur barnen hanterar kriget och flykten. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Femåringen frågar om pappa ska dö” Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.