Jimmy Thelin, J-Södras tränare, och Sune Lantz, klubbordförande. Foto: SVT/TT

Olika filosofi förde båda klubbarna till allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Det ena laget har gjort få nyrekryteringar medan det andra använder varje transferfönster maximalt. Filosofin kring lagbygget skiljer sig mycket mellan de båda allsvenska nykomlingarna J-Södra och Östersund.

Träningen är i full gång för Jönköpings Södra på Rosenlunds IP.

Men laget har gjort få nyrekryteringar till spelartruppen inför den allsvenska premiären utan istället byggt på samma spelare från närområdet under en längre tid, vilket varit en strategi som klubben kallat ”Bygdens lag”.

Jönköpings Södra i allsvenskan

– Klubben tog ett ställningstagande för tre eller fem år sedan som bland annat innebär spelare med supportrar, alltså att de känner igen sin gamla skolkamrat eller granne som spelar i Jönköpings Södra, säger Jimmy Thelin, J-Södras tränare.

J-Södra väljer därför att plocka många spelare från andra lokala klubbar som exempelvis Habo IF, Bankeryds SK och IF Haga.

Och enligt Sune Lantz, J-Södras ordförande, finns det flera fördelar med den här strategin.

– Spelarna har ett boende och föräldrar i närheten vilket innebär att vi slipper dyra flyttkostnader. Vi slipper även agenter som är ett fördyrande led, säger han. 

Annan filosofi

Men även rivalen i superettan Östersunds FK har kvalat in i allsvenskan i år. Och de har en helt annan filosofi runt lokal förankring. 

Lasse Landin, klubbchef för Östersunds FK, menar att det finns missförstånd kring att spelare från andra länder skulle vara dyrare.

– Det är snarare tvärt om oftast. Det här med spelare utifrån, för oss spelar det ingen roll om spelare kommer från Östersund eller Ghana, säger han.

Eftersom Jämtland har en liten befolkning menar Lasse Landin att klubben aldrig hade klarat att kvala in i allsvenskan utan omfattande rekrytering av spelare från andra länder.

Egen scoutingverksamhet

Detta har även medfört att klubben lagt resurser på att utveckla en egen scoutingverksamhet.

– För att vara en klubb av vår storlek lägger vi väldigt mycket resurser på det. Vi har två heltidsanställda som bara jobbar med scouting och analys, säger Lasse Landin.

Enligt Sune Lantz är detta långt från J-Södras egna scoutingverksamhet.

– Det är fantastiskt att de har råd att göra så. Vi börjar växa på den sidan också, men man får hushålla med de ekonomiska förutsättningar man har, säger han. 

Och Jimmy Thelin menar att J-Södras scouting måste utvecklas.

– Det är en så pass avgörande faktor så på sikt tror jag det är absolut nödvändigt att växla ut ännu mer på scoutingsidan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings Södra i allsvenskan

Mer i ämnet