Foto: Susan Walsh

Olika förutsättningar för hörselskadade

Uppdaterad
Publicerad

Hörselskadade får betala helt olika vårdavgifter i olika delar av landet. Det är ojämlikt, konstaterar nu Socialstyrelsen i en ny rapport.

Avgifterna för att prova ut en hörapparat kan variera mellan ett par hundralappar till ett par tusen, visar en kartläggning från Hörsel-skadades Riksförbund.

I Jönköping kostar en utprovning av en hörapparat 500 kronor. Det kan jämföras med Kalmar län där det kostar 1200 och Kronoberg där det kostar 350 kronor.

Socialstyrelsen menar att detta inte är förenligt med syftet bakom de styrdokument och regler som landsting/regioner har att följa.

– Skillnaderna kan i praktiken innebära olika förutsättningar för användarna att få tillgång till förskrivna hjälpmedel, säger utredaren, Malin Bruce på Socialstyrelsen.

Dyrast i landet är det i Gävleborg där en utprovning kostar 1500 kronor. Billigast är det i Uppsala län.

Även Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har riktat hård kritik mot avgifterna, enligt Hörsel-skadades Riksförbund. De har hävdat att det strider mot principen att vård ska ges på lika villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.