Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Mikael Fritzon / TT

Omdiskuterade bårhuset blir kvar – och byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter stort engagemang från allmänheten och diskussioner mellan regionen och Sävsjö kommun står det nu klart att bårhuset blir kvar. Kommunen tar över driften och bygger ut.

Det nya beskedet är en kompromiss mellan kommunen och regionen, efter att beslutet som tidigare togs i regionstyrelsen om att bårhuset skulle läggas ner, väckt starka reaktioner.

Igår kväll hittades lösningen som alltså innebär att kommunen rustar upp och bygger till bårhuset samt tar över driften.

– Vi har fått in många synpunkter och det märks att det här är en fråga som berör, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Ska uppfylla kraven

Ombyggnationen beräknas kosta drygt en miljon kronor och driften omkring 100 000 kronor årligen. Byggnaden ska fräschas upp med bland annat ny kylanläggning, nytt svepningsrum och bättre hygienutrymmen.

– Det ska bli modernt och uppfylla kraven. Vi bedömer att det inte kommer kosta skattebetalarna några pengar, möjligen en liten avgift vid användning men det är inte klart ännu, säger Stefan Gustafsson.

Enligt Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande, är inte lösningen ett sätt för regionen att spara pengar.

– Nej, det här handlar inte om det. Vi ser att vi inte uppfyllt kraven på en fullvärdig bårhusverksamhet i Sävsjö tidigare.

”Vi tar lärdom”

Hon beklagar dock att samtalen med Sävsjö kommun om en annan lösning inte togs före beslutet om nedläggning i regionstyrelsen.

– Det skulle sparat mycket oro. Det tar vi lärdom av framåt.

Men kan det här bli en lösning i fler kommuner där bårhusverksamhet diskuteras?

– Vi får ta ställning till det om fler frågor kommer. Hittills har jag inte hört några fler förfrågningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.