Foto: SVT

Kravet: Öppna lokal för unga i Gummifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Inrätta en tjänst som ungdomsstrateg, starta ett ungdomsråd och öppna en lokal för ungdomar i Gummifabriken. Det är några av förslagen i en färsk rapport om ungdomar och inflytande i Värnamo.

Utredaren Lisa Arfwidsson har kartlagt hur fritidsutbudet i Värnamo ser ut för ungdomar. Hon har pratat med unga och ordnat workshopar för att försöka få svar. Hon har också tittat på hur andra kommuner i landet arbetar med demokrati och inflytande för ungdomar.

Skapa ny tjänst

Ett konkret förslag som hon lämnat är att inrätta en tjänst i kommunen som ungdomssamordnare.

– Jag menar att om man ska främja samarbetet mellan alla de som jobbar med ungdomar och påbörja ett förändringsarbete, behövs en vuxen person som håller ihoip och driver de frågorna. Tanken är ju att främja de ungas initiativförmåga att skapa något för deras egen målgrupp, säger Lisa Arfwidson i ett pressmeddelande.

Hon anser också att det är dags att förändra verksamheten på fritidsgårdarna, inte minst för att försöka att locka fler tjejer dit. Hon vill också att kommunen skapar en flexibel ungdomslokal i Gummifabriken.

Genomtänkt ungdomsarbete

För att involvera de unga och göra dem mer delaktiga vill hon skapa ett ungdomsråd som är kopplat till kommunens olika förvaltningar.

– Att det finns ett genomtänkt ungdomsarbete är viktigt för en kommuns attraktionskraft och bidrar i hög grad till kommunens vision om den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035. Vi vill att en uppväxt i Värnamo kommun ska sätta goda avtryck hos våra ungdomar så att de i framtiden väljer att bo och verka här, säger Stina Gof, utvecklingschef i Värnamo kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.