Foto: Fredrik Weibull

Oppositionen föreslår gemensam budget med alliansen

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens på fredagsförmiddagen föreslår oppositionspartierna socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet att de tillsammans med alliansen ska gå fram med en gemensam budget.

I ett tufft läge är kompromissandet är en dygd, säger Ilan De Basso, oppositionskommunalråd (S).

– Vi vill idag från meddela att vi nu öppnar upp för samtal för att gå fram med gemensam budget tillsammans med alliansen.

LÄS MER: Kommunalrådet stänger inte dörren för samtal

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna och de politiska vildarna vid kommunstyrelsens möte i onsdags lade ner sina röster gällande budgeten. Sker samma sak i kommunfullmäktige nästa vecka kommer den rödgröna budgeten att röstas igenom – trots att kommunen styrs av alliansen. Det skulle innebära ett fortsatt osäkert minoritetsstyre, nu inte bara beroende av Sverigedemokraterna utan också av avhopparna från Moderaterna som bildat partiet Demokraterna.

– Enligt vår uppfattning kan vi inte bara nöja oss med att säga att ”vi får se hur det går”, säger Ilan De Basso (S).

– Vi tror att det finns stora förväntningar på att vi ska agera ansvarsfullt.

Socialdemokraterna var redan 2014 inne på att det borde skapas en bred och blocköverskridande koalition för att säkra ett majoritetsstyre, som inte var beroende av Sverigdemokraterna. Så har skett inom en rad kommuner i liknande läge.

Centern och Liberalerna

Ilan De Basso förespråkade i SVT Nyheter Jönköping i tisdags en koalition och nämnde då Centern och Liberalerna som tänkbara koalitionspartners.

– Den osäkerhet som råder är inte bra för demokratin och det riskerar att hålla tillbaka utvecklingen i Jönköping, säger Ilan De Basso.

– Jag har personligen informerat Ann-Marie Nilsson som är kommunstyrelsens ordförande. Vi förväntar oss respons, en mognad och en vilja att ta politiskt ansvar tillsammans.

Vad handlar det om för kompromisser?

– Det kan jag inte sitta och säga just nu, men det viktiga är att vi öppnar upp för det, säger Ilan de Basso (S)

Om oppositionen är beredda att ge upp skattehöjningen i sitt budgetförslag vill han inte svara på utan säger att det är något som får diskuteras.

”Försvårar beslutsfattandet”

Ilan De Basso menar att han möter många reaktioner från medborgare och näringslivsföreträdare som uttrycker förvåning och i vissa fall besvikelse över situationen med ett svagt minoritetsstyre i Jönköping.

– Situationen försvårar beslutsfattandet i kommunen, säger Ilan De Basso.

Mandatfördelning kommunfullmäktige Jönköping

M, C, L, KD 33 (tidigare 37)

S, MP, V 36

SD 8

Oberoende (f d M) 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.