Att bli av med allt sitt hår eller delar av det kan vara traumatiskt. Det kan hända för cancersjuka som genomgår behandling eller för de som lider av alopeci, håravfall.
En del drabbade vittnar om att de förlorar identiteten genom håret och det kan också upplevas jobbigt med omgivningens reaktioner.
— Det är viktigt att ha en peruk när du kanske kommer tillbaka till din arbetsplats och samtidigt genomgår en behandling. Då kanske du inte vill ha för många frågor av dina kollegor. Du kan också bli ganska uttittad om du har haft ett långt fint hår och plötsligt tappar det eller om det är tunnare. Och du kanske inte orkar prata om det med alla, förutom med dina närmaste, säger Joachim Flodin, som är frisör och hårtekniker på
salong Carl M Lundh i Jönköping.
Tusentals kronor för peruker
På salongen går det att få hjälp med peruker och annan hårersättning. Här kostar en syntetperuk mellan 3.500 och 8.000 kronor medan en peruk av riktigt hår ligger på 15.000 kronor och uppåt.
Priserna varierar mellan olika salonger.
Det är en läkare som bedömer om patienten behöver peruk och skriver ut en rekvisition. I Jönköping ligger bidraget på 5000 kronor per år under fem år. För kroniskt håravfall gäller bidraget livet ut.
Olika i landstingen
Men storleken på bidraget skiljer sig åt med flera tusen kronor mellan landstingen. Stockholm har samma nivå som Jönköping. Högsta ersättningen får de som bor i till exempel Västra Götaland eller Halland där bidraget är på 8750 kronor per år. Lägst är det i bland annat Östergötland och Uppsala där patienten får runt 3.000 kronor. Utöver beloppen kan egenavgifter förekomma.
— Jag skulle vilja att det var samma belopp på alla landsting runt om i hela Sverige. För då skulle det vara mer rättvist för man kan ju inte hjälpa var man blir sjuk. En peruk kostar kanske 6-8.000 kronor och då är det en del som inte har råd att betala de tusentals kronor extra som det kostar och som man inte får bidrag för, säger Joachim Flodin.
Tillbehör kan kosta
I beloppen kan även ögonfransar och tatuering av ögonbryn ingå. Det som inte ingår och som patienten måste betala själv är det speciella schampo som krävs för peruker. En del personer som har förlorat allt hår vill också gärna ha en turban att till exempel ta på sig när man kommer hem.
— Det finns några landsting i Sverige där det ingår men det gör det inte i Jönköping. Jag tycker att det skulle vara samma i alla landsting och i alla kommuner, säger Joachim Flodin.
Ersättning vid behov av peruk
- Patienter som är i behov av peruker får en remiss till hjälpmedelscentralen. Patienten har då rätt till två peruker per år via en leverantör som Region Jönköpings län har avtal med.
- Patienter kan köpa peruker på andra salonger eller på nätet, bara de godtar rekvisitioner. Då får patienten använda det årliga bidraget på 5.000 kronor.