Mostugans Alva har både gps och radiopejl när hon springer i skogen. Trots det är husse Hans Wangström orolig för attack av varg. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Oro för jakthundarna i vargreviret

Uppdaterad
Publicerad

I Brängenreviret, som ligger i den nordvästra delen av Jönköpings län, finns idag minst nio vargar, sedan det vargpar som flyttade dit, fick sju valpar i våras. Bland jägare ökar nu oron för attacker på jakthundar och en del vill inte längre släppa sina hundar i området.

– Vargarna blir kaxigare ju fler de är, och de kan attackera en hund från flera håll, säger jägaren Hans Wangström, som är ute och rastar stövaren Mostugans Alva.

Alva är försedd med både radiopejling och gps så husse kan följa hennes steg i skogen.

– Den här typen av jakthund jobbar på distans från oss och det är inte säkert att jag hinner ingripa vid en attack, säger Hans Wangström.

Hans Wangström är, liksom många andra jägare, starkt kritisk till att det ska finnas varg här. Redan förra året kände flera jägare, som vi pratat med, en oro att släppa hund i området.

– Om vi inte kan bedriva löshundsjakt, så är det inte säkert att vi kan ha den viltstam och viltvårdsförvaltning som vi vill ha i det här landet.

I klippet kan du höra vad Hans tycker om jakt utan drivande hund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.