Oron växer bland företagare i Bottnaryd efter upprepad skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par månader tillbaka har flera företag i Bottnaryd vittnat om att de blivit utsatta för skadegörelse. Sönderslagna anläggningar, sönderklippta kablar och en stor brand är några av de incidenter som har drabbat företag.

– De har inte snott något, utan har bara varit ute efter att sabotera och slå sönder, säger Hans-Erik Norberg, vd på finsnickerier Bottnaryd.

På Hans-Eriks företag har någon tagit sig in på området och slagit sönder elkablar med en spade som ledde till att hela produktionen stod still i nästan en hel dag. Med anledning av händelsen har de nu satt upp ett stängsel in till anläggningen för att skydda sig.

Storbrand förstörde delar av företaget

För några veckor sedan vaknade Daniel Corneskog tidigt på morgonen av ett samtal om att hans företag Bottnaryds snickeri stod i lågor. Branden totalförstörde både lager och värmeanläggning.

– Det har varit flera mindre sabotage även innan branden här på företaget, men det är väl först vid branden som man började se något samband. Sen har vi sett fotspår i snön inne på området efter branden, och då tänker man bara ”inte igen”, säger Daniel Corneskog.

Pia Paldanius som är förundersökningsledare på polisen säger till SVT att omständigheterna kring branden fortfarande utreds.

– Ärendet är fortfarande öppet, vi har inget som tyder på att det självantänt så vi jobbar på tesen mordbrand. Ingen person är dock misstänkt.

I klippet ovan hör du företagarna i Bottnaryd om den senaste tidens upprepade skadegörelser.

Känner uppgivenhet

Hans-Erik Norberg berättar att han innan branden skedde på Bottnaryds snickeri, inte hade anmält händelsen på sitt företag. Detta med tanken att ärendet kunde komma att läggas ner strax efter.

– Jag tror att polisen gör sitt bästa för att lösa uppkomna brott, men det är ju såhär verkligen ser ut idag. Vet man att det inte leder till något så blir man ju såklart minde benägen att anmäla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.