Hör Helene Berg vd Smålands Turism berätta om den osäkra framtiden för turistnäringen i länet i klippet. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Osäker framtid för turistnäringen i länet – trots lättade reserestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev det klart att regeringen släpper på reserestriktionerna som funnits i Sverige på grund av corona. Något som är positivt för turistnäringen i länet, men än kan företagen inte andas ut.

Under våren har Folkhälsomyndigheten avrått från onödiga resor inom Sverige och det har endast varit okej att resa två timmar med bil från hemmet.

Från och med den 13 juni bedöms symtomfria människor kunna resa fritt inom Sverige, något som kom som en lättnad från den hårt ansträngda turistnäringen i Sverige.

Corona Jönköping

– Att vi får resa fritt inom Sverige om vi är frisk betyder otroligt mycket för turistnäringen i länet, säger Helene Berg vd på Smålands Turism.

Tuff höst väntar

Men trots glädjebeskedet kan turistnäringen i länet inte andas ut än.

– Smittspridningen i Sverige anses fortfarande vara stor. Det innebär att turister från norra Tyskland och Nederländerna som kommer till Sverige måste sitta i karantän i två veckor när de kommer hem. I Småland så kommer ungefär 40 procent av turismen från utlandet, så det kommer att bli ett stort tapp för näringen här i sommar, säger hon.

Flera konkurser i höst

Enligt en prognos från Svenska Handelskammaren räknar man med att turistnäringen i Jönköpings län tappar 942 miljoner under våren. 

– Jag tror att vi kommer att se fler konkurser i höst än vad vi sett tidigare. Först sommaren 2021 kommer det att se lite mer positivt ut men vi har en hård tid framför oss, säger Helene Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet