• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Smittskyddsläkaren Malin Bengné, berättar om riskerna. Foto: Fredrik Sandberg TT och Region Jönköpings län

Oseriösa tester för könssjukdomar

Publicerad

Smittskyddsläkaren Malin Bengnér varnar nu för företag som säljer tester och behandlingar mot könssjukdomar på internet – ett problem som blir allt vanligare. Redan för några år sedan gick Läkemedelsverkat ut och varnade för icke godkända hemtester för klamydia.

Klamydia är den vanligaste bakteriella sexuellt överförbara infektionen i Sverige och det blir allt vanligare med företag som säljer tester och behandlingar på internet för den och flera andra könssjukdomar.

– Vi har sett på senaste åren att det blivit allt vanligare och det finns också en risk att man driver på en antibiotikabehandling i onödan, säger Malin Bengnér.

Smittskydd och vårdhygien i Region Jönköpings län försöker att informera människor om deras tester genom fältarbete och kampanjer.

– Vi försöker när vi är ute och pratar och genom kampanjer berätta om rätten att bli testad utan kostnad, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer