Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Henrik Fallegård på NTF varför allt fler föräldrar kör sina barn till skolan. Foto: Fredrik Weibull SVT

Otrygg skolmiljö under morgontrafiken – Så ska fler barn cykla eller gå till skolan

Publicerad

Allt fler föräldrar skjutsar sina barn till skolan trots att de skulle må bättre att gå eller cykla dit. Nu vill NTF tillsammans med Regionen ta tag i problemet.

En nationell undersökning som NTF, Nationella Trafikförbundet, gjort visade att fyra av tio barn blir skjutsade till skolan.

– Det är ingen bra siffra, den är alldeles för hög. Miljön kring skolorna blir otrygg. Går vi tillbaka tio år så var det endast tio procent som skjutsade, så det har bara ökat och ökat för varje år, säger Henrik Fallegård som är projektledare på NTF.

Fler barn i rörelse

Under två år ska NTF nu vara ute på skolor runt om i Jönköping län för att prata med föräldrar, elever och lärare för att få fler barn att gå eller cykla till skolan. Det är ett projekt som trafikorganisationen driver tillsammans med regionen som syftar till att fler barn ska röra på sig.

– Vi vill att fler rör på sig och minska skjutsandet. Sedan vill vi öka kunskapen hos barnen vad gäller trafiksäkerhet och trafikregler, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.