Mohamad Mehanna är chef för häktet i Jönköping. Foto: Linda Mathillas

Två tredjedelar av landets häkten överbelagda

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är minst 20 av landets 32 häkten överbelagda. Det uppger Kriminalvården till SVT Nyheter. Situationen är så pressad att det på vissa håll har inneburit att intagna behövt dela rum.
– Jag har jobbat här i snart 17 år och har aldrig varit med om något liknande, säger Ömar Sen är vakthavande befäl på häktet i Jönköping.

Häktet i Jönköping är ett av de 20-talet häkten som just nu är överbelagda. Den senaste veckan har varit tuff för personalen som har behövt husera 65 personer, när häktet bara har plats för 55.

– Det har inneburit att häktade i vissa fall har fått dela rum, säger häkteschefen Mohamad Mehanna.

Överbeläggningen har inneburit att viss verksamhet för de intagna har fått prioriteras bort.

”Aldrig varit med om liknande”

Ömar Sen är vakthavande befäl på häktet i Jönköping. Senaste veckans situation på häktet är enligt honom exceptionell.

– Jag har jobbat här i snart 17 år och har aldrig varit med om något liknande.

Trots att häktade har behövt dela rum menar häkteschefen Mohamad Mehanna att det aldrig har varit någon säkerhetsrisk. Han nämner att det alltid görs en noggrann säkerhetsgenomgång och att de intagna tillfrågas om de har invändningar mot att dela häktesceller.  

– Vi har en trygg och erfaren personal som ständigt uppdaterar våra säkerhetsbedömningar, säger Mohamad Mehanna.

”Skärpning av olika lagar bakom höga trycket”

Han menar att det behövs fler häktesplatser inom kriminalvården i hela landet, och nämner att det finns flera skäl till det höga trycket på häktena.

– Ungdomars respekt för lagen är sämre, vi har fler unga inom kriminalvården i dag. Skärpning av olika lagar är något annat som spelat in och sedan tror jag att rättsväsendet har blivit effektivare i brottsbekämpningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer