Arkivibld. Foto: Scanpix

Guldfisk övergavs – djurskyddet ryckte ut

Uppdaterad
Publicerad

En ensam guldfisk hittades i ett akvarium i en övergiven lägenhet i Bankeryd utanför Jönköping och länsstyrelsen larmades.

När Kronofogden skulle tömma en lägenhet som en man avvikit från, hittades en kvarlämnad guldfisk i ett akvarium. Akvariet var dåligt skött och guldfisken levde bland andra döda fiskar.

Kronofogden kontaktade djurskyddet på länsstyrelsen som beslutade att omedelbart omhänderta fisken. Djurskyddshandläggaren Ingela Björklund är en av dem som åkte till lägenheten.

–- Vi fick hinka bort vatten och till slut hittade vi en liten, mager guldfisk. Vi kontaktade vår länsveterinär och berättade om skicket på fisken. Vi hade redan innan pratat om att det var svårt att omplacera en sådan liten fisk, så det tog ett beslut om att den skulle avlivas på plats, berättar Ingela Björklund.

Samma regler för alla djur

Guldfisken avlivades med ett slag mot huvudet och spolades ner i toaletten. Ingela Björklund berättar att det inte är något märkligt att djurskyddet rycker ut för att omhänderta en guldfisk. Samma regler gäller för alla ryggradsdjur.

– Det spelar ingen roll om det är en plågad fisk, hund eller ko. Det är samma regler som gäller. Och de som talade om för oss att de hittat ett övergivet djur gjorde ju helt rätt.

Varför försökte ni inte omplacera den?

– Det är ett svårt djur att hålla och omplacera, det krävs ett akvarium och att någon ska sköta den. Det krävs dessutom tillvänjning i miljön, vilket kan vara svårt. Då hade vi utsatt den för ett onödigt lidande. Och vem skulle våga sätta in den här fisken i sitt akvarium? Man vet inte vad den kan ha för sjukdomar.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.