Morgan Johansson (S) hoppas att ett kommande paket ska lösa många av äldrebrotten. Foto: SVT/TT

Så ska äldrebrotten minskas

Publicerad

Många äldre har den senaste tiden blivit utsatta för inbrott i länet, då de blivit lurade. Snart kommer en lösning som ska minska brotten, enligt justitieministern.

Det har varit personer som utgett sig för att vara fastighetsskötare, personal från hemtjänsten eller läkare som sålt mirakelmedicin. En sak har de alla gemensamt – de har lurat äldre personer på pengar och värdesaker.

– Det måste man komma åt med ökade brottsbekämpningsinsatser. Både med polisiära och mot stöldligorna, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Samarbete med andra länder

Enligt Johansson beror hälften av alla inbrott i Sverige på ligor som kommer till Sverige.

– Deras enda syfte är att begå inbrott eller brott mot äldre, menar han.

Han förklarar att de just nu håller på att jobba med ett särskilt paket. Det innebär ett samarbete med länder som de vet att ligorna utgår ifrån. Två av länder som de hittills har haft kontakt med är Litauen och Rumänien.

– Rumänien nappade direkt. De är till och med beredda att avsätta polisresurser för att hjälpa till i brottsutredningar, förklarar han.

”Öppna inte dörren”

En av dem som diskuterade brottsligheten under justitieministerns besök i länet, var Stina Nilsen.

– Att göra brott mot äldre, som är försvarslösa, är det lägsta man kan komma, säger hon.

Hon önskar att de äldre vore mer vaksamma när det kommer någon på besök.

– Man måste nå ut via PRO-föreningar och hemtjänsten att inte öppna dörren, menar hon och tycker att personen som få besök ska ringa och kolla upp vem det är först.

Hon framhåller att ett av problemen med just hemtjänsten är att det kommer så många olika och besöker. Det är ett problem som Morgan Johansson önskar att kommunerna ska lösa med någon slags legitimering framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer