Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Pär Carmonius köra Vätternrundan på sin udda 70-talshoj med två växlar. Du hör även ytterligare några av de som under lördagen körde den 31,5 mil långa cykeltävlingen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Pär Carmonius cyklar Vätternrundan på udda 70-talshoj

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen tar sig tusentals cyklister de 31,5 milen runt Vättern, många på dyra kolfiberhojar där varje onödigt gram bantats bort. Det är raka motsatsen till Pär Carmonius cykel – han förlitar sig på en 50 år gammal tvåväxlad vikcykel.

– Det ska rulla bra det här, säger Pär Carmonius strax innan han hoppar på sin cykel igen efter ett kort depåstopp i Jönköping för att fylla på vatten.

Nu väntar ytterligare 21 mil på det i tävlingssammanhang udda ekipaget.

Han är en av de närmare 16 000 anmälda deltagarn till årets Vätternrundan som är den 58:e i ordningen. Bland deltagarna finns allt från debutanter som gör sin första runda till veteraner som har gjort både 30, 40 och 50 lopp. Totalt representerar de ett 60-tal nationaliteter.

I klippet ovan hör du några av cyklisterna vid depåstoppet i Jönköping och där ser du även Pär Carmonius på sin säregna tävlingscykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.