Allt fler kommuner vill få invånarna att köra mindre bil och då är parkeringar ett bra verktyg. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Parkeringar används för att styra trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att parkera sin bil är en fråga som berör många. Och kommuner använder parkeringar allt mer för att kunna styra om trafiken, det visar en kartläggning som SVT Nyheter Jönköping gjort.

En kommun bestämmer lägsta antalet parkeringar som en byggherre måste fixa fram för att få bygglov. Det ska vara en balans mellan tillräckligt många för att kunna ställa bilen hemma, men få nog för att kunna använda marken till annat och för att uppmuntra till andra färdsätt.

– Vi har ett mål att vi ska ställa om till ett mer hållbart samhälle och bli mindre beroende av bilen. Parkering är den faktor som styr trafiken mest, säger Henrik Zetterholm, avdelningschef på utvecklings- och trafikavdelningen i Jönköping.

Parkeringsnormer införs

Allt fler kommuner inför parkeringsnormer – alltså på förhand bestämda regler för det lägsta antalet parkeringsplatser vid nybyggen. I exempelvis Vaggeryd är exploateringen hög och då är det viktigt att ha en plan för parkeringarna. De är en av kommunerna som håller på att ta fram en parkeringsnorm.

– Det är olika intressen. Möjligheten att ha en bil och ta sig till jobbet och möjligheten att kunna hitta bra boende och bra boendemiljö, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.