Foto: SVT

Pengar från Boverket för att rusta upp utemiljö

Publicerad

Boverket delar i år ut 425 miljoner kronor för att rusta upp utemiljön i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. I Jönköpings län får kommunerna Jönköping, Eksjö och Aneby del av pengarna.

Boverket har på begäran av regeringen delat ut bidraget sedan 2016. I årets andra omgång av bidraget betalar Boverket ut 318 miljoner kronor till 178 beviljade projekt. 58 ansökningar avslogs. Syftet med bidraget är att göra utemiljöer mer attraktiva och funktionella och att de ska ge ökad trygghet, skriver Hem och hyra.

Pengarna ska användas till att exempelvis rusta upp park- och grönområden, innergårdar, men även att rusta upp lekplatser, utegym och grillplatser. Bidraget får även användas till offentlig konst och trygghetsskapande åtgärder som exempelvis belysning.

– Det är stor variation mellan ansökningarna både vad gäller åtgärderna och storleken på projekten, säger Lova Larsson, jurist på Boverket till Hem och hyra.

Flera projekt i länet

I Jönköpings län får Aneby Bostäder 750 000 kronor till åtgärder i området Delfinen. Frinnaryds bygdegård får drygt 130 000 kronor för att rusta upp utemiljön runt bygdegården. Eksjöbostäder får drygt en miljon kronor till utemiljöprojektet Skogshyddan och 3,2 miljoner för åtgärder i Linjalen2/Stocknäs.

I jönköping får det kommunala bostadsbolaget Vätterhem 700 000 kronor i bidrag för Danspalats Råslätt.

Stödet mostvarar högst halva kostnaden av åtgärden som ska göras och projektet måste kosta minst 100 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.