• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I inslaget får du se ett unikt filmklipp med Pernilla August. Foto: Fredrik Weibull SVT

Pernilla August prisades i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Under helgens filmfestival i Värnamo delades biografägarnas hederspriset ut på plats. Vinnaren av priset blev Pernilla August som var mycket rörd efteråt.

– Det är fantastiskt hedrande och jag är väldigt rörd, säger hon.

Pernilla August är en välkänd skådespelerska som vunnit guldbagge som både skådespelerska och regissör. Hon filmdebuterade som 18-åring och har sedan dess gjort flera stora filmer och tv-serier som bland annat Fanny och Alexander, Glasblåsarens barn och Star Wars.

– Den som har betytt mest för mig är ”Den goda viljan”. Jag träffade då min blivande man och jag fick två barn, så därför betyder serien så mycket för mig, säger Pernilla August.

Trollbundit biopubliken

Så här lyder motiveringen: ”Under nästan 50 år har Pernilla August trollbundit biopubliken med sin starka närvaro på den vita duken, men också bakom kameran. I allt från svenska dramer till internationella produktioner visar hon en unik förmåga att gjuta liv i egna och andras rollfigurer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.