Daniel Alm meddelar på sociala medier att han kommer avgå omedelbart från Pingst Sverige. Foto: SVT

Pingstkyrkans ledare Daniel Alm från Vetlanda avgår

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Alm, från Björköby i Vetlanda, avgår från sitt uppdrag som föreståndare för Pingstkyrkan i Sverige. Han beskriver själv att det beror på anklagelser han tagit emot från en tidigare kvinnlig medarbetare.

Daniel Alm lämnar alltså uppdraget som föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan, där cirka 430 pingstförsamlingar i Sverige ingår. Det var P4 Jönköping först att berätta.

– Vi ser mycket allvarligt på den information vi tagit del av.  Det som redan skett är att Daniel i tisdagskväll blev tagen ur tjänst, säger Richard Svensson som är verksamhetsledare inom Pingst till SVT.

Kan du säga något om vad de här anklagelserna mot Alm handlar om? 

– Anklagelserna handlar om maktmissbruk och handlingar av sexuell karaktär.

Daniel Alm skriver själv på sin facebooksida att han tidigare i veckan blev konfronterad av en tidigare kollega med anklagelser.

Säger att han skäms

Enligt Alm har han och den kvinnliga tidigare kollegan haft olika syn på händelsen. Han skriver också att det är andra gången som något liknande händer.

”Jag beklagar och skäms över mitt beteende” skriver Alm i sitt inlägg.

Han ser det omöjligt att fortsätta på sitt uppdrag och avgår därför med omedelbar verkan.

Påverkar rörelsen

– Det här är en mycket allvarlig situation som vi just nu hanterar med flera olika parter inblandade. Just nu är det mycket fokus på att informera och samla rörelsens pastorer och medlemmar. Vi går igenom en tuff och utmanande tid som vi vill hantera på bästa möjliga sätt för alla inblandade, säger Richard Svensson på Pingst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.