Kemet planerar att flytta hela verksamheten i Gränna till Portugal. Foto: SVT

Planer på att flytta företag i Gränna – 120 anställda berörs

Uppdaterad
Publicerad

Elektronikföretaget Kemet i Gränna med 120 anställda kan komma att flyttas till Portugal, något som innebär att de anställda kan komma att förlora sina jobb.

Electronikkoncernen Kemet, tidigare Evox Rifa, har planer på att flytta tillverkningen från Gränna till en redan befintlig anläggning i Evora i Portugal. Anledningen är att företaget måste minska sina kostnader.

– Vi planerar att effektivisera vår tillverkningsverksamhet med denna planerade omlokalisering, vilket gör det möjligt för oss att öka flexibilitet, kapacitet och konkurrenskraft på marknaden, säger William Lowe, CEO för Kemet, i ett pressmeddelande.

Skiften informerades

Facket informerades igår eftermiddag och sedan har de olika skiften informerats kontinuerligt. Kvälls- och nattskiften fick information sent igår kväll. Nu på morgonen informerades dagskiftet och tjänstemännen.

Enligt anställda kommer inte nedläggningsplanerna som en överraskning, men däremot tidpunkten. Det har varit känt bland personalen att företagets lönsamhet inte varit bra, men många har trott eller hoppats på att verksamheten skulle kunna hållas igång ytterligare en tid.

Erbjuds jobb i Portugal

Enligt vad SVT erfar kommer många att erbjudas arbetet vid Kemets anläggning i Portugal. Hur många som i praktiken kommer att nappa på det återstår att se, men grännafabriken har ganska många portugiser anställda i produktionen och för dem kan det vara ett tilltalande alternativ.

Fabriken i Portugal är något större än den svenska. Nu är företagets avsikt att samla all produktion där. De elektrolytkondensatorer som tillverkas i Gränna används i bilars elsystem.

Tidslinjen oklar

Det är dock oklart när en flytt kan komma att ske.

– Vi har ingen aning om hur lång tid det här kommer ta, det beror helt och hållet på hur diskussionerna med facket kommer gå, säger Leif Klavebäck som är ansvarig på personalavdelningen på Kemet till P4 Jönköping.

Anläggningen i Gränna producerar för närvarande axiella elektrolytkondensatorer som huvudsakligen säljs till bilindustrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.