Foto: Christine Olsson/TT

Planerar för lägre vattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Vilka akutåtgärder kan genomföras om det blir vattenbrist till följd av lite nederbörd och därmed låga vattennivåer? Det var en av frågorna när länsstyrelsen på onsdagen träffade representanter från bland annat länets kommuner och räddningstjänster för att diskutera vattenläget.

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om låga nivåer för såväl grundvattnet som i dricksvattentäkter. Just nu beskriver länsstyrelsen situationen som förhållandevis stabil i Jönköpings län, där grundvattennivåerna inte sjunkit på ett tag och där en del mindre vattenmagasin fyllts på. Men nivåerna är låga och faran är långt ifrån över. 

– Vi tittar på ett scenario som är ett slags extremscenario. Där handlar det om att ransonera vatten och tillfredsställa det som handlar om dricksvatten till människor i första hand. Men även djurbesättningar och andra viktiga funktioner som behöver vattnet i första hand, säger Fredric Jonsson som är beredskapsdirektör på länsstyrelsen. 

Hur troligt är ett sådan scenario? 

– Ja, det är i alla fall mer troligt än förra sommaren, för utgångsläget är mycket sämre nu.

Bekymmer i sommar

Fredric Jonsson berättar att Eksjö, Vetlanda, Gislaved och Värnamo har vissa problem.  

I december infördes ett förbud i Eksjö kommun för att använda kommunalt vatten till andra ändamål än dricks-, hygien- och processvatten. Från och med igår gäller förbudet endast Eksjö tätort.  

De tre senaste åren har nederbördsmängderna varit ovanligt låga. Förra årets vår och sommar var varm och torr, vilket i kombination med höstens och vinterns låga regn- och snömängder har lett till mycket låga nivåer i Eksjös vattentäkter. 

– Läget ser allvarligt ut. Det är en relativt stor sannolikhet att det blir bekymmer i sommar eftersom det är en mer utbredd vattentorkasituation än förra året, säger Niclas Hjerdt som är hydrolog på SMHI, när han kommenterar prognosen för Jönköpings län.

Fyra liter per dygn

Om det skulle bli riktigt problematiskt kan det bli tal om köra ut vatten till de boende i det drabbade området. Det innebär i ett nödläge att cirka fyra liter vatten per dygn och person körs ut. 

I Vetlanda kommun har de just nu inga restriktioner när det gäller användningen av vattnet, men det kan bli aktuellt om läget förvärras. 

– Det kan bli aktuellt med bevattningsförbud framöver. Det hade vi 2016. På lite längre sikt håller vi på att flytta vårt råvattenintag för att minska vår framtida sårbarhet, säger Marcus Tingvall som är avdelingschef på Njudung energi i Vetlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.