Martin Gustafsson är projektledare för studien om E4:an och stadsutvecklingen i Jönköping. Foto: SVT

Studie: Plats för 48 000 nya invånare om E4:an flyttas

Publicerad

Om E4 inte längre gick genom Jönköping och Huskvarna skulle 48 000 fler invånare kunna bo i kommunens centrala delar. Och staden skulle bli en mer sammanhållen och attraktiv stad.

Det här visar en studie som tjänstemän i Jönköpings kommun tagit fram som ett underlag inför framtiden.

”En mer sammanhållen stad”

E4 går sedan 60-talet som en barriär genom Jönköpings kommun. På den västra sidan om motorvägen bor det idag 45 000 människor i centrala staden. På den östra sidan bor det 41 000.

– E4 tar mycket yta i centrala Jönköping och om den inte längre låg där eller täcktes över helt eller delvis så skulle det ge möjligheter till en mer sammanhållen stad. Bostäder skulle kunna byggas för 48 000 invånare på den yta som E4 upptar, säger Martin Gustafsson, projektledare för studien.

Studien är helt förutsättningslös och det finns inga konkreta planer på att flytta eller täcka över E4 idag. Tidsperspektivet i studien är 70 till 100 år. Nästa steg i arbetet föreslås vara en fördjupad studie om relationen mellan E4 och stadsutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.