Pojke som misstänks för skoldåd var känd hos socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke som misstänks för skoldådet på Råslätt i Jönköping har för polisen beskrivit detaljerat hur han har planerat att döda sex personer. Det framgår av en dom om tvångsomhändertagande enligt lagen om vård av unga, LVU, i förvaltningsrätten.

Det var den 5 september i år som en elev på Råslättsskolan skadade två andra elever med en kniv. Deras skador var inte allvarliga och den misstänkte omhändertogs av polis och sociala myndigheter. Pojken var själv elev på skolan, som är en F-6-skola.

Men i domen från förvaltningsrätten om LVU, som P4 Jönköping var först att berätta om, framgår det att pojken var känd hos socialtjänsten redan före attacken.

Innan dådet i september har pojken lagt upp filmer där han övar på att kasta kniv samt att han beskriver vilka planer han har på att döda. Dessutom har han läst om skolskjutningar på internet och försökt få tag på vapen, står det i förvaltningsrättens dom.

Flera orosanmälningar

Pojken har flera gånger varit aktuell för utredningar hos socialtjänsten efter att orosanmälningar inkommit från skolan. Det har bland annat handlat om oro för hur han hade det hemma. Sociala områdesnämnden söder i Jönköpings kommun beskriver hemförhållandena på följande sätt:

”[pojken har] själv fått styra mycket över sina vardagliga rutiner och inte fått tillräcklig struktur, rutiner och gränser och vägledning i sin vardag”

Han har enligt nämnden spenderat nästan all sin lediga tid vid datorn. Han tittade på skräckfilmer och spelade våldsspel där åldersgränsen är 15 eller 18 år.

Hamnade ofta i konflikter

Skolan har även gjort en orosanmälan om att pojken under hela skoltiden haft svårigheter med socialt samspel och respektera andras gränser,vilket medfört att han ofta hamnade i konflikter. Dessutom har skolan visat oro för att föräldrarna inte velat ta hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin.

Anmälningarna har utretts av socialtjänsten och en insats i hemmet gjordes för några år sedan, men avslutades av pappan innan målet var uppfyllt.

Inget åtal

Socialnämndens ordförande Ola Nilsson (KD) säger till P4 Jönköping att han inte vill kommentera vad som gjorts i det enskilda fallet.

Polisutredningen om mordförsök pågår fortfarande, men pojken kommer inte att åtalas på grund av sin låga ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.